Det var en ganska
varm grå-dassig Novembermorgon som kändes mycket trevligare än den såg ut. Jag
gick och gick och kom helt enkelt aldrig fram till havet. Jag tittade ofta på
klockan och tänkte, äsch, jag går lite till, det gör inget om jag blir några
minuter sen. Till slut blev jag dock tvungen att vända för att inte bli
tok-sen. Med raska steg styrde jag kosan mot verkstan och trots att jag
dessutom stannade för att ta ett ”pussel-foto” så lyckades jag ändå komma
precis i tid. Tänk att vissa människor har så svårt för att komma i tid och jag
så oerhört svårt att komma för sent.
Väl på verkstan
satte jag igång och prövade den lettiska lergodsleran som Ingrida mest använder
sig av. Svårigheten, skulle det visa sig, satt inte i den okända leran, utan i
styrningen till drejskivan. Jag är van vid en pedal, väldigt lik en gaspedal,
mer tryck ger mer fart, mindre tryck ger mindre fart. Mycket enkelt. Här var det
nu två pedaler, en för fart och en för broms. Vari ligger svårigheten kan man
undra. Tja, problemet var att höll jag kvar foten på fart så ökade drejskivan
hela tiden i hastighet, men om jag släppte så fick trycket jag utövade på
drejskivan farten att stanna. Detta, för en oerfaren användare, resulterade i
en något ojämn fart under en drej-runda. Jag lyckades trots detta, kanske för
att leran var len och fin och stod sig väldigt bra, eller, vilket jag föredrar,
för att jag lär mig så snabbt, dreja ganska höga fina ”människor”. Det blir
till att dekorera senare i veckan, men de kommer nog inte att brännas förrän
jag åkt. Vi har dock redan planer på att jag kan komma tillbaka i sommar med
bil när de ska bränna en ugn så att jag får vara med. Ingrida svart-bränner
nämligen mycket av sin keramik i en stor egenhändigt byggd vedeldad ugn ute på
gården. Det vore väldigt spännande att få vara med under en sådan bränning. Jag
får höra med familjen om de är sugna på att åka hit i sommar. Få se, hav, vit
sand, lite folk, bör inte bli alltför svårt.
Hemmavid fick jag
smaka något väldigt gott. Nina tipsade mig om en traditionell lettländsk
youghurt som jag köpte, den är mycket syrligare än den vi är vana vid och har
en fetthalt på 20 % (jag som älskar fet youghurt). Jag blandade i en matsked
hemmagjord plommonsylt (som jag förstås fått av Nina), rörde om och mumma så
gott! Det enda som saknades var valnötterna.
//J
Jag hänger med dig:)
SvaraRaderaalltså inte till Riga i sommar utan här nu, jag hänger med dig här!
SvaraRaderaHa ha, näe, nu måste du komma med mig till Riga i sommar ;-)
SvaraRadera